Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Huisarts en digicoach Suzanne van der Els: “Patiënten verwachten dat wij dingen digitaal doen”

Suzanne van der Els is niet alleen huisarts en praktijkhouder, maar vervult sinds kort ook de rol van digicoach. De grootste uitdaging waar ze mee te maken heeft? Tijd. Suzanne vertelt: “Dagelijks zijn er zoveel vragen die op ons afkomen, naast de verschillende projecten die al lopen. En ondertussen moet de praktijk ook goed georganiseerd zijn, voor de best mogelijke patiëntenzorg.”

Precies om die reden besloot ze de handen ineen te slaan met de naastgelegen apotheek en zich samen met drie doktersassistenten en twee apothekersassistenten op te leiden als digicoach. Naast dat een betere kennis van digitale middelen tijdswinst oplevert, voelt Suzanne ook de noodzaak vanuit haar patiënten. “Patiënten worden steeds digivaardiger,” legt ze uit. “Ze verwachten daardoor ook dat wij dingen digitaal doen. We moeten daar als huisartsenpraktijk natuurlijk wel in meegaan.”

Cultuurverandering binnen het samenwerkingsverband
Het project Digivaardig in de zorg werd niet alleen binnen de praktijk van Suzanne uitgerold, maar binnen het volledige samenwerkingsverband waarbij de praktijk is aangesloten. Suzanne was hierbij betrokken als coördinator. Binnen iedere praktijk is gestart met de zelftest Digitale vaardigheden, maar de verdere aanpak was aan de praktijk zelf. “De deelname aan het project is vooral gericht op een cultuurverandering binnen de organisaties. Voor mij is digivaardig zijn niet álles afweten van computers, maar wel dat je ermee aan de slag durft te gaan en hulp durft te vragen als je er niet uitkomt.”

Merkbaar meer bewustzijn
Als digicoach probeert Suzanne haar collega’s te stimuleren om zelf met hun computer aan de slag te gaan en niet bang te zijn om dingen uit te proberen, zodat ze zelf ervaren welke voordelen de kennis van digitale vaardigheden hen in hun dagelijkse werk oplevert. Zoals de tijd die het bijvoorbeeld scheelt wanneer een patiënt de eigen bloeduitslagen online kan inzien, in plaats van via telefonisch contact. De reacties van haar collega’s zijn positief, vertelt Suzanne. “Ik zie dat veel collega’s ermee bezig zijn en merk dat er al meer bewustzijn is rondom digitale vaardigheden. Dat is leuk om te zien.”

Dagelijks computerwerk
Tijdsdruk en de behoefte om dingen efficiënter in te regelen, zijn thema’s die bij meer zorgorganisaties voorkomen. Toch kent de huisartsenzorg ook een verschil wat betreft digitale vaardigheden. “De meeste medewerkers in onze praktijk zitten dag in, dag uit achter een computer,” zegt Suzanne. “Gemiddeld gezien denk ik dat de basisvaardigheden bij ons best hoog zijn. Onze uitdaging is met name dat er moeilijk tijd voor vrij te maken is om ermee aan de slag te gaan.”

Digivaardige patiënten
Als aandachtspunt voor de toekomst noemt Suzanne de digivaardigheid bij patiënten. “Er zijn nog altijd mensen zonder computer of internet, of de kennis om ermee om te gaan. En mensen die de taal niet goed machtig zijn. Vanuit de overheid moet er voldoende oog zijn voor deze doelgroep, want het is echt belangrijk dat een patiënt de eigen gezondheid goed begrijpt. De programma’s waarmee we werken moeten ook voor hen duidelijk zijn, met makkelijk te begrijpen taalgebruik.” Op dit moment zoekt Suzanne daarom al de verbinding in de wijk, met de gemeente en bibliotheken. Hier kunnen mensen nu terecht voor extra ondersteuning. “Als huisarts kunnen we patiënten zelf niet op dit vlak ondersteunen, dus het is fijn om een plek te hebben waar we mensen naar kunnen doorverwijzen.”