Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Op zoek naar antwoorden: loont investeren in digivaardigheid in de zorg?

Meten is weten! Levert digivaardiger zijn naast meer werkplezier ook tijdwinst op in je werk? Zeker 10-30% van de mensen die werken in de zorg vindt zichzelf onvoldoende digivaardig. Die groep worstelt dagelijks met hun steeds digitalere werkomgeving. Toch vragen veel organisaties zich af of het zin heeft te investeren in de digivaardigheid van hun medewerkers. Dat kost immers tijd en capaciteit, en die zijn steeds schaarser. De Coalitie Digivaardig in de Zorg gaat onderzoeken wat niet investeren in digivaardigheid concreet kost. En dus ook wat wél investeren zorgorganisaties kan opleveren in tijdswinst. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Digivaardigheid als voorwaarde voor digitale transformatie

Personeelstekorten zijn een groot probleem in de gezondheidszorg. Digitalisering kan bijdragen aan oplossingen, maar de digitale transformatie die daarvoor nodig is stagneert. Een belangrijke oorzaak is dat een te grote groep medewerkers (10-30%) onvoldoende digivaardig is.

Binnen de Coalitie Digivaardig in de Zorg (Coalitie DIVA, van ECP-Platform van de infomatiesamenleving)) wordt al ruim 5 jaar samengewerkt aan het bevorderen van digivaardigheid van medewerkers. Het probleem wordt steeds breder erkend, en de aanpak werkt. Maar investeren in digivaardigheid concurreert wel met andere prioriteiten in de zorg. Digicoaches worden niet of onvoldoende vrijgemaakt, omdat het rooster gevuld moet worden en “de zorg moet doorgaan”.

Suzanne Verheijden (programma manager Coalitie DIVA: “We merken dat organisaties niet weten hoeveel tijd verloren gaat als zoveel mensen worstelen met digitale systemen. Het gaat echt om een grote groep die nog lang niet met pensioen is. En nieuwe medewerkers, vers van de opleiding, zijn ook onvoldoende digivaardig. We weten dat ondersteuning bij digivaardigheid loont en leidt tot meer zelfvertrouwen en werkplezier. We hebben echter onvoldoende gegevens wat investeren in digivaardigheid écht oplevert, de businesscase. Met dit onderzoek krijgen we die op tafel.”  

Onderzoek naar tijdswinst en effectiviteit door digivaardigheid

Het komend jaar gaat DIVA samen met onderzoeksbureau ZorgfocuZ concreet onderzoeken hoeveel tijd digistarters en digivaardige medewerkers kwijt zijn aan veel voorkomende handelingen en hoeveel er te winnen is aan effectiviteit. Dat doen we in de ouderenzorg en in de huisartsenzorg. Prof. Dr. Alexander van Deursen, gezaghebbend onderzoeker op dit gebied zal optreden als adviseur. Dit onderzoek levert wetenschappelijk onderbouwd inzicht op van de te behalen tijdwinst. We verwachten namelijk dat mensen die minder onnodige tijd kwijt zijn die tijd kunnen besteden aan de patiënt/cliënt.  Op basis van de resultaten van het onderzoek, wordt een eenvoudig rekenmodel ontwikkeld waarmee organisaties zelf kunnen berekenen wat de besparing voor hun organisatie kan zijn.
We verwachten de resultaten in de zomer van 2025 te kunnen publiceren.

Esmée Vogelsang (Goldschmeding Foundation): “De activiteiten van de Coalitie DIVA en dit onderzoek passen uitstekend in onze programmalijn Toekomstbestendig Werk. Als foundation dragen we graag bij aan toekomstbestendige zorg, door werkgevers, werkenden en de overheid te helpen inspelen op transities die van invloed zijn op werk.”