Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Word je gebeld door een helpdesk? Hang op!

Ben je ongevraagd gebeld door een helpdesk? Grote kans dat dit een nephelpdesk was en dat je te maken hebt met helpdeskfraude. De website veiliginternetten.nl geeft je in samenwerking met fraudehelpdesk.nl de volgende 5 tips om fraude door nephelpdesks te voorkomen. 

1. Word je gebeld door een helpdesk? Hang op!

Als je bijvoorbeeld gebeld wordt door iemand van Microsoft, dan heb je te maken met een oplichter. Microsoft belt namelijk nooit op. De zogenoemde ‘Microsoft-bellers’ zijn criminelen die de naam van het softwarebedrijf misbruiken. Ze doen zich voor als medewerkers. Ze komen behulpzaam over, maar zijn uit op je geld of persoonlijke gegevens.

2. Ben je op zoek naar een helpdesk? Zorg ervoor dat je bij een echte helpdesk terechtkomt!

Heb je problemen met je computer of met je e-mailaccount en ben je op zoek naar een telefoonnummer van een helpdesk? Het kan zomaar dat je op internet het telefoonnummer hebt gevonden van een valse ‘Nederlandse klantenservice’ van bijvoorbeeld Dell, Gmail, Yahoo of een ander groot bedrijf. Of dat je op de computer plotseling een ‘pop-up’-scherm ziet waarop staat dat je met een klantenservice moet bellen. Dat kunnen oplichters zijn.
Kijk op de juiste helpdesk vinden of op www.fraudehelpdesk.nl/nephelpdesks voor de juiste adressen en tips om de URL van de helpdesk te controleren.

3. Word je gebeld en gevraagd om software op je computer te downloaden? Niet doen!

De kans is groot dat dit oplichters zijn. Met die software zouden ze op afstand het ‘probleem’ kunnen oplossen. Als je hierop ingaat, hebben de oplichters toegang tot je computer. De software kan hen zelfs toegang geven tot de online bankomgeving. Zo sluizen ze geld weg naar hun eigen rekening, zonder dat je dit in de gaten hebt. Ook is het mogelijk dat je naar valse websites wordt geleid. Hier wordt naar persoonlijke of financiële informatie gevraagd, zoals je creditcardgegevens.

4. Heb je iemand toegang gegeven tot je computer en vertrouw je het niet? Verbreek de verbinding met internet en neem contact op met de politie!

Heb je toch iemand via een softewareprogramma toegang gegeven tot je computer en vertrouw je het later niet? Verbreek de verbinding met internet. Zet de computer uit en neem contact op met de politie en je bank. Verander hierna via een andere computer je wachtwoorden. Begin met je wachtwoorden van DigiD en je bank. Nadat je contact hebt gehad met de politie scan je de besmette computer met een goede viruscan.

5. Heb je contact gehad met een nephelpdesk? Ga naar Fraudehelpdesk.nl en meld het!

Als je denkt dat je contact hebt gehad met een nephelpdesk is het belangrijk om dit te melden. Fraudehelpdesk.nl verwerkt al deze meldingen in een database om een goed beeld te krijgen van helpdeskfraude en andere oplichting. De Fraudehelpdesk kan zo mensen beter waarschuwen. De informatie die je aan hen verstrekt, wordt strikt vertrouwelijk en volgens de privacywetgeving behandeld.

Bron: www.veiliginternetten.nl/nephelpdesks