Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

‘Wij helpen je om weer aan te haken’

Zorgorganisaties moeten niet langer wachten en nu inzetten op het verbeteren van de digitale vaardigheden van de medewerkers “want de achterstand wordt steeds groter”, vindt René Hup, lid van de Raad van Bestuur van ouderenzorgorganisatie Amaris. Bij Amaris is het project Digitale Vaardigheden vorige maand gestart.

Noodzakelijk voor innovatie
Amaris is zich geleidelijk bewust geworden van het knelpunt digitale vaardigheden. Hup: “De laatste jaren zetten we steeds meer in op nieuwe technologie. We hebben natuurlijk een ECD, we delen elektronisch medicijnen uit en we zijn nu bezig met het invoeren van beeldzorg in de thuiszorg en online werkplekken. We merkten dat het echt nodig is om aandacht te besteden aan de digitale vaardigheden van onze medewerkers. Als medewerkers niet met nieuwe technologie overweg kunnen, gaat innoveren niet lukken. Zo simpel is het.”

Aanpak Utrechtzorg
Met het project Digitale Vaardigheden kon Amaris aanhaken bij een initiatief van werkgeversorganisatie Utrechtzorg. “Als je dit alleen moet organiseren, is het erg veel werk. De aanpak van Utrechtzorg is al helemaal uitgedacht en ontwikkeld, er ligt heel veel materiaal klaar en we kunnen gebruikmaken van een mooie website. Dat is ideaal.” Amaris moest wel zelf tijd en budget voor het project vrijmaken, maar daar heeft de organisatie niet over getwijfeld: “We hebben veel geïnvesteerd in infrastructuur en technologie de laatste jaren. Daar hoort dan dit gewoon bij.”

Centraal in de aanpak van Utrechtzorg staan de digicoaches. Dat zijn eigen medewerkers die relatief digitaal vaardig zijn en die 4 uur per week besteden aan het begeleiden van hun collega’s. Omdat het gewoon collega’s op de werkvloer zijn, is de drempel om  hulp te vragen laag. Hebben zorgprofessionals wel zin in een rol als digicoach? “Het was geen enkel probleem om mensen te vinden”, vertelt Hup, “meer dan genoeg collega’s hebben zich enthousiast aangemeld, dat vond ik leuk om te zien.”

Iedereen wat te leren
Niemand hoeft zich volgens Hup te schamen als hij niet zo digivaardig is. “Je hebt toevallig de slag even gemist doordat je geen tijd had, geen interesse of doordat het simpelweg niet op je pad kwam. Dat kan gebeuren. Wij helpen je om weer aan te haken.”

Hup benadrukt dat het project niet alleen is bedoeld voor medewerkers met een grote digitale achterstand. “Iedereen heeft wel wat te leren op dit gebied en dat geldt zeker ook voor mij. We zijn bij Amaris aan het overstappen naar Office 365 en ik krijg binnenkort een mobiele werkplek. Hoe maak ik digitaal aantekeningen tijdens overleggen? Hoe orden en archiveer ik die? Daar heb ik hulp bij nodig.”

Sterker op de arbeidsmarkt
Het programma digitale vaardigheden versterkt volgens Hup ook de positie van Amaris op de arbeidsmarkt waar zorgorganisaties zich verdringen om de schaarse zorgprofessional. “Voor jonge medewerkers is het aantrekkelijk om te werken in een organisatie waar veel met digitale toepassingen wordt gewerkt. Oudere medewerkers kun je over de drempel heen helpen doordat ze weten dat ze ondersteuning zullen krijgen.” Het is dan ook de bedoeling dat digitale vaardigheden een vaste plek krijgen in de organisatie van Amaris, bijvoorbeeld in het inwerkprogramma en het opleidingsaanbod.

Niet langer wachten
Hup adviseert andere zorgbestuurders om niet langer af te wachten en ook met de digitale vaardigheden van hun medewerkers aan de slag te gaan. “Sommige organisaties zien het probleem nog niet zo, maar ik weet zeker dat dit bij iedere zorgorganisatie speelt. De mensen die hulp nodig hebben, zullen dat niet uit zichzelf vragen. Ondertussen wordt hun achterstand steeds groter want de maatschappij gaat gewoon heel hard. Er is al zoveel materiaal en ervaring beschikbaar om een project digitale vaardigheden te starten, maak er gebruik van!