Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Innovatie: snel bedacht, maar dan nog doen…

Je herkent dit vast wel: in een teamoverleg wordt aangegeven dat je organisatie of afdeling gaat starten met een implementatie. Een nieuwe manier van werken. Het komt zomaar uit de lucht vallen en volgende maand stappen we al over…..paniek alom!

Vaak gaat het zo bij de implementatie van nieuwe dingen, of het nu om producten of processen gaat. Hoe ga je hier nu mee om? En wat kan de organisatie beter doen?

Wat de organisatie kan doen
De eerste vraag waar je als organisatie antwoord op moet kunnen geven is: waarom moet de innovatie worden geïmplementeerd? Welk probleem wil de organisatie oplossen? Wat levert het ons op, wat is de waarde van de innovatie? Dan heb ik het niet over de waarde uitgedrukt in geld. Maar een waarde als een betekenisgevend ideaal: een overtuiging over wat nagestreefd moet worden. Als je dat weet en communiceert, is het voor cliënten en medewerkers makkelijker de innovatie te omarmen.

Daarnaast is het belangrijk dat er kritisch wordt gekeken naar de randvoorwaarden. Voldoet de omgeving? Voldoet de aanwezige techniek? Is er voldoende ondersteuning en is de kennis toereikend? Hebben de medewerkers de juiste vaardigheden om met de innovatie te werken? Is er een superuser of helpdesk waar je om hulp kunt vragen?

Zorg voor borging in alle lagen van de organisatie. Betrek in een eerste verkennende fase de gebruikers zoals de verzorgende, de verpleegkundig specialist. Maar ook iemand van ICT, huisvesting, beleidsmedewerker, communicatie, management. Daarnaast is het belangrijk dat er structureel financieel draagvlak is.

Een belangrijke succesfactor is ook de inzet van ambassadeurs. Wie wordt er enthousiast van zorg en techniek? Wie vindt het leuk om nieuwe dingen uit te proberen?  Begin klein, bijvoorbeeld op 1 afdeling en begeleid het met coaching on the job. Zorg dat er een meldpunt voor vragen is, evalueer en stel bij.

Wat jij als zorgverlener kan doen
En wat kun jij nu doen als zorgverlener? Laten we voorop stellen dat veranderingen in je werkzaamheden altijd moeilijk zijn. Dat is menselijk. Maar het is ook een feit dat alles continue in verandering is. Daar heb je geen invloed op. Wel op hoe je hiermee om gaat. Welke rol neem jij?

Ik ben altijd graag de enthousiaste kartrekker….weet je waarom? Vanaf het begin ben ik dan betrokken en leer ik het nieuwe product, systeem of proces kennen. Dat vind ik wel zo prettig want dan weet ik waar ik aan toe ben.

Auteur: Louise de Wijk werkt sinds dit jaar voor 1 minuut | Zorginnovatie als medewerker Sales en Service. Daarvoor werkte ze jarenlang in de zorg.