Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Avoord: “Het uiteindelijke doel van het verbeteren van digitale vaardigheden is meer aandacht voor de cliënt”

Afgelopen zomer begon ouderenzorgorganisatie Avoord met de voorbereidingsfase van het project Digitale vaadigheden. Inmiddels is er een aantal belangrijke stappen gezet: zowel het project- als het communicatieplan zijn opgeleverd en de vacatures voor de rol van digicoach zijn vervuld.

Sanne Muller, coördinerend adviseur leren en ontwikkelen, nam het initiatief om het project Digitale vaardigheden te starten. De afdeling Onderzoek & Innovatie merkte dat een deel van de medewerkers niet goed mee kon komen met de ontwikkelingen van slimmere digitale oplossingen. Tijd voor actie!

De aftrap
Sanne legt ons uit wat zo’n ‘voorbereidingsfase’ van een project Digitale vaardigheden precies inhoudt: “We hebben de afgelopen maanden gebruikt om het project goed voor te bereiden. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een project- en communicatieplan en het aannemen van digicoaches. Begin januari zijn de digicoaches de werkvloer opgegaan om de daadwerkelijke hulpvragen in kaart te brengen. Waar lopen medewerkers tegenaan? Op welke manier belemmeren digitale vaardigheden hun dagelijkse werkzaamheden? Hoe willen ze het liefst geholpen worden? Op basis van de vraag, willen we concrete hulpmiddelen gaan aanbieden. In de beginfase van het project gaan we ons voornamelijk focussen op de zogenaamde digistarter: dit is de doelgroep die onze hulp écht goed kan gebruiken.” Het grootste knelpunt? “Dat is dat de echte digistarter ook lastiger te bereiken is. Intranet wordt door deze doelgroep bijvoorbeeld niet veel gebruikt. Juist daarom is het belangrijk om fysiek de werkvloer op te gaan. Op deze manier kunnen we knelpunten beter blootleggen en de schaamte en angst die heerst rondom digitale vaardigheden wegnemen.”

Vergrijzing
Een andere reden waarom Avoord met het project Digitale vaardigheden is gestart, is volgens Nancy Michielsen, digicoach binnen Avoord, de vergrijzing waardoor de zorgvraag groeit. “Het aantal ouderen neemt de laatste jaren alleen maar toe en het personeel groeit niet mee. We moeten daarom anders en slimmer gaan werken om iedereen zorg te kunnen bieden. Innovatieve en digitale oplossingen zijn noodzakelijk, maar dan moet het personeel daar wel mee kunnen werken. Daarom is het project Digitale vaardigheden van groot belang.”

Fulltime functie
Wat maakt de rol van digicoach binnen Avoord bijzonder? Rosewieta, ook digicoach bij Avoord, heeft hier wel een antwoord op: “Bij Avoord is de rol van de digicoach echt een fulltime functie”, vertelt ze. “Er zijn ontzettend veel vragen en we vinden het belangrijk om onze medewerkers een luisterend oor te kunnen bieden. Doordat digicoach een fulltime functie is, zijn we in staat snel te reageren op vragen. Het laat zien dat we van digitale vaardigheden prioriteit maken en dat we echt aandacht hebben voor het individu. Nancy en ik hebben beiden op de werkvloer gestaan. Ik als verpleegkundige en Nancy als medewerker horeca & evenementen. Wij weten als geen ander hoe het is om in de organisatie mee te draaien en staan echt náást de medewerkers. Dat maakt het voor ons bijzonder.’’


Rosewieta Fernandes (links) en Nancy Michielsen (rechts) , digicoaches bij Avoord

Het doel voor 2022
Over het doel voor 2022 zijn Rosewieta en Nancy het eens. Het aankomend jaar wil Avoord met behulp van digicoaches meer mensen bereiken en hen de leermiddelen kunnen bieden waar zij zelf aangeven behoefte aan te hebben. Denk hierbij aan microlearning (snelle tips met betrekking tot bijvoorbeeld online vergaderen, intranet, Office) maar ook aan uitgebreide cursussen en trainingen. “Daarnaast is het voor ons beiden belangrijk dat we kunnen bijdragen aan het plezier dat mensen ervaren in het verbeteren van hun digitale vaardigheden”, vertelt Nancy. “Mensen binnen Avoord zijn ontzettend goed in hun vak maar worden soms tegengehouden door hun eigen digitale ontwikkeling. Dat is jammer. Door hen te ondersteunen in digitale ontwikkeling kunnen we ze een stuk zelfvertrouwen en plezier in hun werk teruggeven.” Rosewieta vult haar aan. “Het uiteindelijke doel van het verbeteren van digitale vaardigheden is meer aandacht voor de cliënt. Wanneer het personeel niet langer belemmerd wordt door digitale vaardigheden kan er nóg meer aandacht aan de cliënt worden gegeven.”