Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Jolanda van Til smeedt sterke banden tussen onderwijs, zorg en technologie

foto Jolanda van Til

Hoe kan technologie bijdragen aan goede zorg? Die vraag drijft Jolanda van Til al jaren. Een drive die leidde tot een veelheid aan rollen en projecten: ze is vooral projectleider Zorg en Technologie bij het Deltion College waar ze dit jaar een cross-sectorale samenwerking tussen zorg, techniek en ICT opzet. Maar daarnaast is ze ook actief bij Windesheim, saMBO- ICT en de coalitie Digivaardig in de zorg. Juist door haar brede netwerk en verschillende rollen, kan ze een verbindende rol spelen op het gebied van zorgtechnologie in het onderwijs.

Jolanda vindt het inspirerend om ook buiten haar eigen school mensen te ontmoeten die bezig zijn met technologie. Dat helpt bij momenten van frustratie, “als je niet kunt proberen wat je wilt doen, als anderen niet de kansen zien die jij ziet”. Maar de laatste tijd krijgt ze juist volop ruimte om haar ideeën in de praktijk te brengen, “en dat is echt een cadeautje”.

‘Straks heb ik geen werk meer’
Een aantal jaar was Jolanda projectleider van het zorgtechnisch lab in Zwolle; een groot regionaal samenwerkingsproject waar nieuwe technologie voor de zorg kan worden bekeken en geprobeerd. Ze vond het een geweldige baan om (toekomstige) zorgprofessionals te laten zien wat er mogelijk is. “Zeker in de beginjaren was er veel wantrouwen. ‘Straks heb ik geen werk meer’, dachten mensen. Maar dat hoor ik nu nooit meer. Langzamerhand zie je dat iedereen zich ervan bewust wordt dat technologie een rol heeft in de zorg van de toekomst.”

Zelf heeft Jolanda haar optimistische verwachtingen de afgelopen jaren trouwens wel enigszins moeten bijstellen: “In het begin dachten we nog: door technologie hebben we straks allemaal tijd voor een kopje koffie bij de cliënt thuis. Nu durf ik dat niet meer zo stellig te zeggen. Technologie kan eraan bijdragen dat we de noodzakelijke zorg goed kunnen blijven leveren.”

Nieuwe dingen willen proberen
Bij het zorgtechnisch lab realiseerde Jolanda zich dat zorgprofessionals digitale vaardigheden nodig hebben om technologie te kunnen gebruiken. “Ik kreeg bijvoorbeeld groepen volwassen deeltijdstudenten waarvan sommigen de iPad niet durfden aan te raken. Technologie belandt in de kast als mensen niet weten hoe ermee te werken.”

In het zorgonderwijs is het de laatste jaren ook steeds meer doorgedrongen dat studenten moeten worden voorbereid op een toekomst met zorgtechnologie. Het mbo ontwikkelde bijvoorbeeld verschillende keuzedelen. Jolanda plaatst wel de kanttekening dat leermiddelen over technologie snel verouderen. “Je kunt niet weten wat er allemaal beschikbaar is, want dat is niet te doen. Je moet weten waar je moet zoeken, nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen willen proberen.” Die houding wil Jolanda bij (toekomstige) zorgprofessionals stimuleren.

Deel wat je hebt!
Jolanda roept docenten op om leermiddelen te delen. “Ga alsjeblieft niet zelf het wiel opnieuw uitvinden, denk ik dan. Deel wat je hebt! Zeker bij een vak als zorgtechnologie dat je eigenlijk niet uit een boek kunt leren omdat het zo snel verandert.” Dit jaar start Jolanda bij saMBO-ICT met een pilotproject voor het delen van leermiddelen op het gebied van zorgtechnologie. Daarover lees je later meer op digivaardigindezorg.nl.

Haar passie voor het delen van leermiddelen bracht Jolanda eind 2018 ook in contact met de coalitie Digivaardig in de zorg. “Bij het Zorgtrainingscentrum hadden we een website met lesactiviteiten. Ik riep al steeds: dat moet landelijk. Digivaardig in de zorg is een plek waar leermiddelen gedeeld kunnen worden en waar al heel veel beschikbaar is: zelftesten, spelletjes, werkbladen.”

Docenten trekken samen op
Jolanda is inmiddels de trekker van de werkgroep docenten van de coalitie Digivaardig in de zorg. De missie van deze werkgroep is: alle (toekomstige) professionals binnen zorg- en welzijn zijn voldoende voorbereid op de digitale aspecten van het werken in zorg welzijn. “Dat doen we bijvoorbeeld door onderwijsorganisaties ervan bewust te maken hoe belangrijk het is om digitale vaardigheden in het curriculum op te nemen. En door docenten te ondersteunen in het onderwijs op het gebied van technologie. Ook stimuleren we dat zorg en onderwijs elkaar beter weten te vinden. Daarom is het zo mooi dat binnen de coalitie Digivaardig in de zorg zowel docenten als zorgprofessionals meedoen.”

“Ik hoop dat in de toekomst veel meer mensen zich gaan aansluiten bij de werkgroep en dat we veel mooie plannen gaan realiseren. We zijn bezig met een aantal activiteiten en hebben nog meer op stapel staan.” Houd de docentenpagina op www.digivaardigindezorg.nl in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief voor docenten om op de hoogte te blijven

Ook meedoen met de werkgroep Docenten? Mail naar info@digivaardigindezorg.nl.