Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Nieuw: zelftest ‘Welk digitype ben jij?

Vilans en de coalitie Digivaardig in de Zorg lanceren gezamenlijk de zelftest ‘Welk digitype ben jij?’.  Met deze zelftest kunnen organisaties de implementatie van zorgtechnologie beter afstemmen op de kennis en behoefte van het personeel.

Hoe kun je als organisatie ervoor zorgen dat medewerkers digitale zorgtechnologie gaan gebruiken? Uit onderzoek van Digivaardig in de zorg, Vilans en Tech@doptie bleek dat het ‘willen’ (houding, motivatie) net zo belangrijk is als het ‘kunnen’. Ook bleek dat de verschillen tussen medewerkers, zowel op gebied van willen als kunnen, heel groot zijn. “Daar moet je als organisatie rekening mee houden bij de implementatie van een nieuw middel”, zegt Suzanne Verheijden, programmamanager bij Digivaardig in de zorg. “Als iemand heel enthousiast is, vindt hij een e-learning van 2 uur over een nieuwe technologie veel te saai. Zo iemand wil zelf wat gaan proberen. Maar iemand die technologie maar eng en koud vindt, schrik je met zo’n standaard e-learning nog verder af.”

Verschillende digitypes moet je dus verschillend faciliteren als je wilt dat digitale technologie goed gebruikt wordt. “Dat maakt het niet makkelijker”, erkent Bart van Mierlo, adviseur Innovatie bij Vilans, “maar zo maak je wel veel meer impact. We zien te vaak een one-size-fits-all-aanpak van zorgaanbieders, met als gevolg dat applicaties en technologie niet optimaal gebruikt worden.”

4 digitypes
De zelftest gaat zorgorganisaties helpen om zorgtechnologie meer op maat te introduceren. De 40 vragen van de zelftest gaan ongeveer voor 50% over ‘willen’ en 50% over ‘kunnen’. Na het invullen van de test weet de zorgprofessional meteen wat voor digitype hij of zij is: een analoge idealist, een twijfelende technologiegebruiker, een digivaardige professional of een digitale enthousiasteling. Vilans en Digivaardig in de zorg hebben deze vier types gedefinieerd op basis van interviews met zorgprofessionals en input van experts. Lees hier meer over deze types.

Voor de zorgprofessional is het leuk om te weten wat voor type hij of zij is, maar eigenlijk is het vooral belangrijk voor de organisatie om te weten hoe elk digitype is vertegenwoordigd. Hoe krijg je dat als organisatie boven tafel? Bart: “Binnen een team kunnen medewerkers met elkaar in gesprek over de bevindingen uit de test. Dat levert interessante inzichten op en zorgt ervoor dat in kaart wordt gebracht wie wat nodig heeft. Ook kan een organisatie tegen een vergoeding de test op maat laten bouwen. De organisatie ziet dan de totale resultaten maar de antwoorden van de individuele medewerkers blijven anoniem. Je kunt dan ook de vragenlijst toespitsen op je eigen organisatie.”

Goede voorbeelden
Digivaardig in de zorg heeft voor 5 verschillende zorgsectoren al een uitgebreide zelftest Digitale vaardigheden. Wat voegt deze nieuwe zelftest toe? Suzanne: “De bestaande zelftesten richten zich alleen maar op vaardigheden en zijn heel gedetailleerd op dat thema. De nieuwe test kijkt ook naar zelfbeeld, houding t.o.v. technologie en motivatie. Het is slim om beide testen te doen omdat beide belangrijk zijn.”

Hoe pas je de implementatie van zorgtechnologie aan op het digitype van de gebruiker? Vilans verzamelt op deze website goede voorbeelden en tools.