Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Tip: een sterk wachtwoord maken

Je ontkomt er eigenlijk niet aan: digitaal wachtwoorden maken. Van online winkelen tot aan je werkaccount: tegenwoordig wordt overal waar je een digitaal account nodig hebt gevraagd om een wachtwoord te maken. Maar wist je dat het ook heel belangrijk is om een ‘sterk’ wachtwoord te maken? Wanneer je een sterk wachtwoord hebt, is je wachtwoord moeilijker te kraken en ben je dus beter beschermd tegen cybercriminelen.

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Het is niet alleen verstandig om een langer wachtwoord in te stellen, maar ook dat een wachtwoord niet makkelijk te raden is. ‘wachtwoord123’ is bijvoorbeeld voorspelbaar en dus makkelijk te raden. Ook informatie die makkelijk te vinden is, zoals je geboortedatum, kan je beter niet in je wachtwoord gebruiken.

Allereerst is het voor een sterk wachtwoord goed om een combinatie te maken van:

  • Hoofdletters en kleine letters
  • Cijfers
  • Speciale tekens, bijvoorbeeld # of !

Zorg er ook voor dat je wachtwoord per website verschilt. Wanneer je wachtwoord dan toch in handen valt van cybercriminelen, dan is dat slechts voor 1 account. Vooral voor internetbankieren, je mail en je DigiD is het belangrijk dat je verschillende, sterke wachtwoorden hebt.

Gebruik een truc om je wachtwoord te onthouden

Een truc om een goed wachtwoord te maken, is door een formule te maken die je zelf kan onthouden en moeilijk te raden is voor een ander.

Bijvoorbeeld:

  • Je wilt kleine letters gebruiken voor je wachtwoord. Het is beter om dan niet iets voorspelbaars te nemen. Je kan bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord uit een gezegde gebruiken, of een liedje of een andere zin die je makkelijk onthoudt. Bijvoorbeeld: ‘de appel valt niet ver van de boom’. Voor het wachtwoord zouden de letters dan ‘davnvvdb’ zijn.
  • Gebruik cijfers die niet voorkomen in je persoonlijke informatie, zoals je geboortedatum of adres. Je kan dan bijvoorbeeld een rekensom doen of iets anders, zoals x10. Dan krijg je ‘davnvvdbx10’
  • Gebruik voor elke website een uniek wachtwoord. Bijvoorbeeld de eerste 3 letters van de website in hoofdletters. Voor digivaardigindezorg.nl zou je dan ‘DIG’ toevoegen. Dan krijg je ‘davnvvdbx10DIG’. Zorg er voor dat de wachtwoorden van belangrijke accounts behoorlijk van elkaar verschillen.
  • Voeg een leesteken toe. Dit kan bijvoorbeeld een uitroepteken zijn. Dan heb je uiteindelijk het wachtwoord ‘davnvvdbx10DIG!’. Niet echt makkelijk te raden, toch? 😉

Nu is het aan jou om een wachtwoord te bedenken dat je kan onthouden en verschilt per account. Meer lezen over (veilige) wachtwoorden? Kijk dan eens bij onze leermiddelen over dit onderwerp. Veel succes!